Ucraina încă aşteaptă lansarea unei noi ofensive ruse în Donbas, unde continuă luptele la Mariupol, Kievul admiţând că în acest oraş asediat unii soldaţi ucraineni s-au predat, relatează joi agenţia EFE, potrivit stiripesurse.ro

”Inamicul continuă să-şi sporească gruparea aeriană în apropierea frontierei de est a ţării noastre, îşi creşte forţele de artilerie şi îşi optimizează sistemele de comandă”, a anunţat Statul Major ucrainean.

 

 

De asemenea, adaugă acesta, trupele ruse îşi consolidează prezenţa în apropierea oraşului Severodoneţk din provincia Lugansk şi continuă asaltul asupra oraşului-port Mariupol.

La rândul ei, Rusia susţine că încă 134 de puşcaşi marini ucraineni s-au predat miercuri noapte la Mariupol, astfel că numărul celor luaţi prizonieri de trupele ruse în acest oraş ar fi ajuns la 1.160.

Ucraina a confirmat că ”unii” dintre soldaţii săi au fost ”capturaţi” de ruşi la Mariupol, fără a menţiona un număr. Consilierul prezidenţial ucrainean Oleksii Arestovici a declarat într-un interviu că ”o parte din Brigada 36 de Infanterie Marină a fost capturată în timpul unei tentative de a sparge încercuirea, dar nu sunt o mie de persoane, sunt mult mai puţine”.

La rândul său, Ministerul britanic al Apărării, care publică zilnic rapoarte despre evoluţia războiului ruso-ucrainean, a semnalat că oraşele Kramatorsk şi Kostiantinivka din provincia Doneţk ar putea fi următoarele obiective pe care trupele ruse ar dori să le cucerească.

În acest timp, Rusia a acuzat Ucraina că a lansat atacuri cu elicoptere şi cu artileria asupra unor sate ruseşti din apropierea frontierei comune, acuzaţii negate de Kiev, care a transmis în schimb că a reuşit să lovească cu două rachete anti-navă Neptune crucişătorul Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră care a participat la începutul invaziei ruse la operaţiunea de ocupare a insulei Şerpilor, unde 82 de militari ucraineni s-au predat atunci.

Rusia susţine că la bordul crucişătorului au explodat muniţii şi s-a produs un incendiu care între timp a fost stins. Conform Pentagonului, crucişătorul Moskva este remorcat spre portul Sevastopol.

În timp ce Rusia îşi concentrează strategia de atac către partea de est a Ucrainei, administraţia preşedintelui american Joe Biden sporeşte transferul de informaţii către Ucraina despre activităţile militare ruse în estul acestei ţări şi în Crimeea, potrivit unui responsabil american din domeniul informaţiilor, citat de CNN.

”Odată cu redesfăşurarea eforturilor militare ale Rusiei în sudul şi estul Ucrainei, ne-am revizuit instrucţiunile pentru a le oferi operatorilor mai multă claritate care să permită transferul de informaţii pentru ca Ucraina să se poată apăra în ceea ce cu siguranţă va fi un spaţiu de luptă dinamic”, a declarat acesta, scrie stiripesurse.ro

 

Sursa foto: stiripesurse.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *