În portul Constanța s-a desfăşurat ceremonialul de intrare în flotă a cinci șalupe maritime de intervenție de mare viteză, din dotarea Poliţiei de Frontieră Române.

“Proiectul a fost demarat în luna august a anului 2020, când Inspectoratul General al Poliției de Frontieră a semnat contractul comercial privind achiziția a cinci șalupe maritime de intervenție, de mare viteză, model 1850 BV-CPB – Coastal Patrol Boat.

Contractul a fost încheiat cu firma finlandeză OY KEWATEC ALUBOAT AB şi a vizat achiziția a cinci mijloace de mobilitate navală, în cadrul proiectului ROFSIB2018OS2ASP02 – Achiziție de mijloace de mobilitate navală necesare Frontex, procedura de atribuire a contractului de achiziție fiind licitație publică deschisă”, transmite Poliția de Frontieră

Costuri de 6,9 milioane de euro

Valoarea contractului este de 34.464.000 de lei fără TVA (6,9 milioane de euro), proiect derulat din fonduri europene nerambursabile.

“Aceste nave fac parte dintr-un proiect mai amplu care presupune suplimentarea flotei navale a Poliţiei de Frontieră Române, în cadrul căruia sunt achiziţionate cinci şalupe maritime de intervenţie (model 1850 BV-CPB – Coastal Patrol Boat) și două nave maritime de patrulare (CPV – Coastal Patrol Vessel, contractul fiind semnat cu Damen Shipyards Gorinchem B.V. Netherlands în luna martie a anului 2021)”, precizează Poliția de Frontieră

INFORMAŢII DE BACKGROUND

Poliţia de Frontieră Română gestionează 2.070 km de frontieră externă a Uniunii Europene, din care 225 km sunt la Marea Neagră. Cu navele aflate în dotare, trebuie să realizeze un dispozitiv de supraveghere eficient, a cărui continuitate asigură permanent acoperirea unui spaţiu maritim de cca. 20.000 Km2 (ape maritime interioare, marea teritorială, zona contiguă şi zona economică exclusivă).

Aceste nave vor fi utilizate în misiuni de patrulare și intervenție la frontieră, în operaţiuni de căutare şi salvare, precum şi în alte activităţi specifice controlului şi supravegherii frontierei maritime.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *