O divizare a USR prin desprinderea foștilor membri PLUS din partid ar putea conduce în Parlament la formarea de noi grupuri parlamentare.

Context: Dacian Cioloş şi-a anunţat, luni, demisia din funcţia de preşedinte al USR. Anunţul a fost făcut în cadrul şedinţei Biroului Naţional al partidului. El le-a transmis colegilor că nu va pleca din partid și că va lupta pentru menținerea unității USR. Anterior, el a acuzat faptul că fostele echipe USR și PLUS nu reușesc să lucreze împreună.
USR formează al treilea cel mai mare grup parlamentar, cu 80 de deputați și senatori. Dintre aceștia, 25 de parlamentari au fost aleși din partea PLUS.

O eventuală desprindere a acestora din grupul USR ar permite formarea de noi grupuri parlamentare PLUS. Fosta formațiune a lui Dacian Cioloș are 17 deputați și 8 senatori, numărul minim necesar pentru grupuri parlamentare noi fiind de 10 deputați și 7 senatori.

Un asemenea scenariu ar putea aduce USR în punctul în care nu va mai putea ataca la CCR legile pe care le consideră neconstituționale.

Potrivit legii de organizare a CCR, o sesizare privind neconstituționalitatea unei legi trebuie semnată de cel puțin 50 de deputați sau de 25 de senatori. O sciziune ar lăsa USR cu 38 de deputați și 17 senatori, insuficienți pentru a ataca la CCR legile adoptate de Senat și de Camera Deputaților.

Nici PLUS nu ar avea suficienți parlamentari pentru a ataca legi la CCR.

 

Sursa: stiripesurse.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *