Secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Sorin Moise, a susținut într-un briefing de presă că Guvernul României a aprobat, în ședința de miercuri, continuarea schemelor de minimis pentru programul “Tomata”. De asemenea se continuă și sprijinul acordat producătorilor de usturoi. Alocarea bugetară este de 225 de milioane de lei.

 

“Astăzi, în şedinţa de guvern, au fost adoptate trei hotărâri de guvern de larg interes pentru fermierii români. Prima este aceea privind susţinerea producţiei de tomate şi legume în spaţii protejate. Este un program denumit generic ‘Tomata’ , acesta se continuă, a fost şi în anii trecuţi. Are o alocare bugetară de 225 de milioane de lei.

Programul este împărţit în două cicluri de producţie, iar tomatele pot fi cultivate în ambele cicluri. Valoarea sprijinului total este de 4.000 de euro per beneficiar, pentru producţiile de tomate valorificate în perioada 1 martie – 10 iunie pentru ciclul 1 şi 15 octombrie – 9 decembrie pentru ciclul 2. Referitor la producţiile minime necesare, acestea trebuie să fie de minim 3.000 de kilograme pe 1.000 de metri pătraţi. Pentru restul legumelor cultivate în ciclul 2 de producţie, respectiv ardei gras, ardei capia, castraveţi, fasole păstăi, salată, spanac şi ceapă verde, valoarea sprijinului este de 1.000 de euro per beneficiar.

Acesta se acordă pentru producţiile valorificate în perioada 15 octombrie – 9 decembrie. Minimul necesar pentru 1.000 de metri pătraţi: 4.000 de kilograme de castraveţi, ardei gras şi ardei capia – 2.000 de kilograme, fasole păstăi – 1.500 de kilograme, spanac – 1.000 de kilograme, salată – 15.000 de plante şi ceapă verde – 100.000 de bulbi”, a precizat secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Sorin Moise

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *