Lia Olguţa Vasilescu, primarul Craiovei și fost ministru al Muncii, susține că nu știe cum a fost calculat procentul de 9,4% din PIB alocat pensiilor din PNRR. În acest fel, susțune Vasilescu, ar fi împiedicată orice fel de majorare a pensiilor în următorii 50 de ani. Fostul ministru arată cu degetul spre Cristian Ghinea (fostul ministru USR al Investițiilor și Proiectelor Europene) pentru aceste decizii.

„Cred că ne îndreptăm către o soluţie pentru că până la urmă este în interesul nostru şi al tuturor şi al generaţiilor viitoare să scoatem acest de 9,4% din PIB alocat pensiilor din PNRR care nu ştiu cum a fost calculat şi introdus de domnul Ghinea în PNRR, dar, cu siguranţă, asta ar însemna ca până în anul 2070, deci 50 de ani, să nu mai putem să umblăm la acest procent.

În afara de faptului că s-a introdus acest procent de 9,4% se şi specifică foarte clar că trebuie să existe şi un mecanism de frânare ca dacă s-ar întâmpla cum să crească cumva pensiile, să fie acest mecanism care să regleze în aşa fel încât ele să nu mai poată fi crescute”, a declarat Lia Olguţa Vasilescu la România TV.

Fostul ministru al Muncii a dat de înţeles că Cristian Ghinea nu ar fi întrebat „pe absolut nimeni” când a ales acest procent.

„Nu cred că (n. r.: Cristian Ghinea) a întrebat pe absolut nimeni, dată fiind stupefacţia pe care am avut-o cu toţii în momentul în care a fost publicat PNRR-ul. Noi l-am văzut prima oară pe site-ul Comisiei Europene. Vă spun sincer că uitându-mă în capitolul de pensii, pur şi simplu nu mi-a venit să cred că se poate întâmpla aşa ceva, cu atât mai mult cu cât în 9,4% ar urma să intre inclusiv pensiile speciale şi pensiile militare că nu sunt la ora actuală în procentul din PIB care este alocat pensiilor.

Este 8,4% din PIB la ora actuală procentul alocat pensiilor, dar fără pensiile militare. (…) Cam la 9,4%, ceea ce ar însemna o frânare a creşterii pensiilor pentru următorii 50 de ani”, a mai precizat Olguţa Vasilescu.

Sursa: stiripesurse.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *