Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a declarat vineri, la Antena 3, că „oricând” se poate produce o invazie rusă în Ucraina dar „nimeni nu știe când”.

„Problema este că datorită masării de material şi de trupe oricând se poate produce o asemenea situaţie. Sunt anumite condiţii pentru o asemenea posibilitate. Nu există o dată fixă, nimeni nu ştie când se va întâmpla asta. Sigur că există mai multe scenarii, inclusiv un scenariu care înseamnă o dată destul de apropiată, dar nu există date exacte. Problema este că Ucraina nici măcar nu a mobilizat rezerviștii, deci se află într-un fel de expectativă interesantă”, a spus Vasile Dîncu.

Ministrul a adăugat că rușii nu au răspuns invitației de a inspecta scutul de la Deveselu.

„Această idee de transparență pe care a propus-o NATO pentru Federația Rusă încă nu a primit un răspuns afirmativ din partea Rusiei în ceea ce privește scutul de la Deveselu. Dacă se va accepta urmează nişte proceduri bilaterale. Va fi complicat ca Federația Rusă să accepte acest lucru. Nouă ne este simplu. Este doar un material defensiv, dar vom stabili împreună dacă va fi cazul să se facă asemenea inspecții reciproce”, a explicat acesta.

În ceea ce privește venirea de noi trupe NATO în România, Dîncu spus că „este vorba despre o decizie care va veni foarte repede”.

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a avut joi o discuție telefonică cu secretarul apărării al Statelor Unite ale Americii, Lloyd J. Austin III.

Sursa: stiripesurse.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *