Instanța supremă anunță, miercuri, o rundă de noi trageri la sorți, pentru doi judecători la completele de cinci ale ICCJ, după pensionarea magistratului Ștefan Pistol și pe fondul imposibilității de muncă a magistratului Adriana Elena Gherasim.

Concret, este vorba de tragerea la sorți pentru un judecător la unul dintre completele de 5 magistrați pe latură penală și unul pentru același gen de complet pe latură civilă.

Extragerea magistratului la Completul de 5 penal vine pe fondul pensionării, la finalul anului 2021, a magistratului Ștefan Pistol, judecător cunoscut pentru achitările stabilite în dosare de mare corupție și de impact mediatic.

Concret, Ștefan Pistol a fost un „binefăcător” în sensul că nu a considerat oportună condamnarea unor personaje de mare anvergură precum Gabriel Oprea, în dosarul Limuzina, George Becali, în două rânduri sau chiar a fostului șef al PSD, Liviu Dragnea, în dosarul care l-a aruncat după gratii.

Astfel, în toate aceste dosare, magistratul Pistol, a stabilit achitarea celor pe care i-a judecat, în unele cazuri alături de complet, iar în cazul lui Liviu Dragnea, prin opinie separată față de ceilalți doi judecători din care era format completul de judecată.

Este de amintit că în dosarul fostului lider PSD s-a decis definitiv condamnarea acestuia la pedeapsa stabilită inițial de colegii de complet ai magistratului Pistol, respectiv trei ani și jumătate de închisoare în regim de detenție.

Este de menționat și cea mai recentă achitare la care a participat, ca membru de complet de judecată, Ștefan Pistol, este în cazul de mare corupție denumit generic „Ferma Băneasa”,

În acest caz, Pistol și ceilalți membri de complet au răsturnat decizia definitivă stabilită de ex-magistratul ICCJ Ionuț Matei, în privința unui avocat despre care completul de apel a considerat că se face vinovat de faptele de corupție pentru care a fost deferit justiției.

Astfel, completul din care a făcut parte și Ștefan Pistol a stabilit admiterea căii extraordinare de atac și a stabilit, definitiv, achitarea acestui avocat.

O altă achitare la care a luat parte magistratul Pistol este cea a fostului premier al României, Călin Popescu Tăriceanu, în dosarul de mărturie mincinoasă. În respectivul caz decizia a fost luată în unanimitate.

La finalul lunii decembrie 2021 magistratul Ștefan Pistol a ieșit la pensie.

Sursa: stiripesurse.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *