Elevii care învață la două colegii din Timișoara sunt trimiși oficial să învețe acasă din cauza frigului din clase. La Liceul de Arte și Colegiul Henri Coandă, cursurile se vor face online. Nu mai departe de ieri timișorenii au donat pături pentru bolnavii de cancer internați în spitale.

UPDATE
ADVERTISING

 

 

Alte şase unităţi de învăţământ din Timişoara, printre care şi două grădiniţe, vor trece de miercuri la cursuri online, din cauza frigului din clase. Decizia a fost luată marţi de Consiliile de Administraţie.

Inspectorul şcolar adjunct din cadrul Inspectoratului Şcolar al judeţului Timiş, Cosmin Hogea, a declarat că, de la nivelul Inspectoratului, a fost solicitată o verificare a temperaturilor în toate unităţile de învăţământ din Timişoara.
”Am solicitat o verificare cu termometrul a situaţiei temperaturilor de la unităţile de învăţământ unde sunt semnale că sunt probleme cu agentul termic. Am fost contactat de şase directori şi în urma discuţiilor, ei au constituit Consiliu de Administraţie în fiecare unitate pentru a lua decizia trecerii în online”, a declarat Cosmin Hogea.
Cele şase unităţi de învăţământ din Timişoara care vor trece de miercuri în online sunt: Liceul Teoretic G. Moisil (clasele de gimnaziu şi liceu), Liceul Auto, Liceul Alimentar, Liceul Tehnologic Azur, Grădiniţa PP33 şi Grădiniţa PP14.
Știre inițială

Abonații societății locale de termoficare fac frig în case deși facturile li s-au dublat. Administrația Fritz a refuzat să cumpere certificate verzi care ar fi permis producerea de căldură pe cărbuni, așa că societatea produce căldură pe gaz, asftel că costurile pentru funcționare au sărit în aer.

“De mâine, elevii de la colegiul Coandă vor face orele online. Am convenit cu doamna directoare că așa este cel mai bine pentru sănătatea și siguranța elevilor și a cadrelor didactice. Ani de zile, elevii de la Coandă și din alte școli, bolnavii din secții ale spitalelor timișorene au fost ca prioritate, mult după asfaltarea drumurilor. Politic, era mai convenabil să faci lucrări rapide și după câteva luni să poți să tai panglica. Acum, în situație de criză energetică vedem costurile politicii în care, an după an, Primăria a ignorat sistemul de educație și pe cel medical. Clădiri praf, geamuri vechi, calorifere colmatate, instalația de încălzire veche de decenii, lipsa izolației termice. Nici vorbă de investiții în panouri solare sau alte măsuri de eficientizare energetică și modernizare.

Colegiul Tehnic H. Coandă este construit în 1965. De atunci, nu a mai văzut nicio reabilitare. Câteva cârpeli, și cam atât în 57 de ani. Anul acesta începe proiectarea reabilitării termice a cinci corpuri de la Colegiul Henri Coandă: izolarea termică a clădirii și utilizarea de surse regenerabile de energie, prin montarea de panouri solare, reabilitarea cantinei, sălii de sport, internatului și a atelierelor. De asemenea, vom reface cu ajutorul fondurilor nerambursabile toate instalațiile sanitare și termice din interior, precum și sistemele de iluminat. Se vor face lucrări de izolare termică la toate cele cinci corpuri de clădire și se vor reface izolațiile termice și hidrofuge la acoperișul clădirilor. Se va înlocui tâmplăria existentă cu tâmplărie PVC cu geam termopan. Practic, vorbim despre prima instituție cu clădiri inteligente din oraș, o reabilitare care va transforma acest colegiul tehnic într-o școală super modernă.

Nu rezolvăm problema de astăzi, dar ne asigurăm că pe viitor, copiii nu vor mai trece prin astfel de situații critice. Proiectul a fost deja depus pentru finanțare nerambursabilă și suntem convinși că vom putea contracta finanțarea iar în acest an vom începe execuția. Problemele energetice se rezolvă cu investiții în reabilitarea termică a clădirilor și modernizarea sistemului de termoficare. Adică, investiții care se fac în timp și care nu aduc capital politic peste noapte. În poze, câteva dintre problemele școlii”, anunță viceprimarul USR Ruben Lațcău.

ubprefectul județului Timiș Ovidiu Drăgănescu susține că în fiecare școală trebuie să se analizeze oportunitatea trecerii la cursuri online, având în vedere temperaturile înregistrate.

„La 16°C în locuințe, în spitale sau școli e clar că suntem în fața unui eșec de proporții a administrației orașului”, a scris pe Facebook subprefectul de Timiș, Ovidiu Drăgănescu.

Conform acestuia, se impune ca în fiecare unitate de învățământ să aibă loc o ședință de urgență a Consiliului de Administrație pentru a analiza oportunitatea trecerii cursurilor în online.

„Atrag atenția că temperatura scăzută trebuie raportată la regula aerisirii claselor în fiecare pauză. Voi cere Inspectoratului școlar județean să transmită în această dimineață acest lucru”, a adăugat Ovidiu Drăgănescu.

El susține că „decidenții din Primăria Municipiului Timișoara vor trebui să răspundă public de modul cum au pregătit sezonul rece, de neglijarea asigurării unui serviciu public de primă necesitate, de starea deplorabilă în care se află cetățenii și instituțiile abonate la Colterm”.

Sursa: stiripesurse.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *