În contextul fenomenelor meteo prognozate pentru mai multe zone din țară, inclusiv pentru zona de nord a județului nostru, polițiștii din Dâmbovița atrag atenția conducătorilor auto cu privire la necesitatea adaptării vitezei de deplasare la condițiile meteo și de drum.

Evitați acționarea bruscă a autovehiculului și concentrați-vă în permanență asupra traficului.

Păstrați o distanță corespunzătoare în mers!

Verificați starea traseului pe care urmează să îl parcurgeți, înainte de a pleca la drum.

De asemenea, vă reamintim faptul că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

Nerespectarea acestor obligații se sancționează cu amendă între 9 și 20 de puncte-amendă (între 1.305 și 2.900 de lei), și reținerea certificatului de înmatriculare/înregistrare al autoturismului, eliberându-se o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație.

Folosiți luminile de întâlnire și pe timpul zilei, mai ales în condiții de vreme nefavorabilă! Curătați în permanență farurile, blocurile de semnalizare, parbrizul, luneta și geamurile laterale ale autovehiculului.

Asigurați buna funcționare a ștergătoarelor și folosiți corespunzător instalația de ventilație-climatizare.

În condiţiile unui trafic aglomerat, precipitaţiile sub formă de lapoviţă sau ninsoare, precum şi vântul puternic pot determina apariţia unor blocaje rutiere temporare. Păstraţi-vă calmul, nu uitaţi de politeţea rutieră şi nu blocaţi intersecţiile. De asemenea, nu vă angajaţi în depăşirea coloanelor de autovehicule.

Nu conduceți dacă ați consumat băuturi alcoolice sau dacă vă simțiți obosiți.

Nu folosiţi telefonul mobil în timpul șofatului fără a avea activ dispozitivul de tip “hands-free”.

Pietonilor le recomandăm să sporească atenţia, să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului sau în condiţii de vizibilitate redusă şi să se asigure temeinic înainte de a traversa drumul.

Traversați prin locurile permise, după ce v-ați asigurat că şoferii au observat intenţia de a traversa şi fără a vă grăbi astfel încât aceştia să aibă timpul necesar pentru a opri în condiţii de siguranţă.

Pe timp de vreme rea, fiți vizibili, purtați îmbrăcăminte cu accesorii reflectorizante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *